Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiössä on kahdenlaisia yhtiömiehiä, vastuunalaisia ja äänettömiä, kumpiakin vähintään yksi.

Vastuunalainen yhtiömies on samanlaisessa asemassa kuin avoimen yhtiön yhtiömies. Äänetön yhtiömies on velvollinen sijoittamaan yhtiöön pääomapanoksen. Äänettömällä yhtiömiehellä ei ole oikeutta ilman eri valtuutusta osallistua yhtiön päätöksentekoon ja asioiden hoitoon.

Vastuunalaisen yhtiömiehen osalta vastuu ja verotus määräytyvät samoin kuin avoimessa yhtiössä. Äänettömän yhtiömiehen voitto-osuudesta sovitaan yhtiösopimuksessa. Äänettömän yhtiömiehen nettovarallisuusosuudeksi katsotaan sijoitettu pääomapanos ja sen mukaisesti tulo jaetaan pääomatuloon ja ansiotuloon. Äänettömän yhtiömiehen vastuu yhtiön veloista rajoittuu sijoitettuun pääomapanokseen. Tilintarkastus on pakollinen.

Kommandiittiyhtiö perustetaan kirjallisella yhtiösopimuksella, jonka kaikki yhtiömiehet allekirjoittavat.

Myös osakeyhtiö voi olla kommandiittiyhtiön joko vastuunalainen tai äänetön yhtiömies. Koska osakeyhtiö vastuunalaisena yhtiömiehenä on vastuussa kommandiittiyhtiön kaikista sitoumuksista, osakeyhtiön liitetiedoissa tulee mainita yhtiömiesasemaan liittyvä vastuu. Jos osakeyhtiö on kommandiittityhtiön ainoa vastuunalainen yhtiömies, muodostavat osakeyhtiö emoyhtiönä ja kommandiittiyhtiö tytäryhtiönä konsernin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *